Noen å høre til

Geir Sætre

Forfatter

Om boken

 

Vi møter Oscar, en mann i slutten av femtiårene, som bor alene i Madrid. Han jobber som professor ved et av byens universiteter og oppleves  som en nærmest usosial mann som skyr menneskelig kontakt. Det ingen vet er at han innerst inne ønsker å bli kjent med dem, men at han ikke tør å knytte seg til andre mennesker. Grunnen til dette er traumer han har med seg fra barndommen.

 

Oscars eneste nære bekjentskap, men han er usikker om de kan kalles venner, er kollegaen Alberto, som deler Oscars hovedinteresser: Fotballlaget Atletico Madrid og mat/vin. Det er Alberto som overbringer nyheten fra universitetets ledelse om at Oscar må omplasseres til universitetet i Malaga, for å dekke over en uheldig episode som sistnevnte var delaktig i. 

I begynnelsen sliter Oscar med å venne seg til tanken om et opphold i Malaga, men samtdig er han løsningsorientert. Han klekker ut en plan for hvordan han kan prøve å komme i kontakt med noen andre i Madrid mens han er borte. Løsningen blir å leie ut leiligheten sin til fire personer, som har hver sin ukedag, og kreve at de skal skrive om livene sine i en dagbok Oscar legger frem for dem. 

Snart lever dagboken sitt eget liv og den inntar en viktig rolle i Oscars liv.

 

I Malaga er det ingen som kjenner Oscar, og de møter ham med åpenhet og varme. Det er han uvant med og i begynnelsen er det plagsomt for ham å omgås andre mennesker på daglig basis. Imidlertid setter han pris på det. Særlig møtet med kollegaen Carla endrer livet hans. Hun er hans rake motsetning og gjennom henne åpner det seg en ny verden for ham. Også møtet med den latinamerikanske bareieren Luis er med på å forme ham, og sakte men sikkert endrer Oscars liv seg.

 

Oppdraget i Malaga var alltid ment som noe temporært og når det nærmer seg retur til Madrid lider Oscar kvaler for hvilket valg han skal ta. Mannen som forlot Madrid er forskjellig fra mannen som skal returnere og på ny dukker usikkerheten som har preget ham hele livet opp. Hva er det riktige valget og hvem skal han spørre til råds?

 

 

De som har lest boken sier at den er spennende og at slutten er overraskende. Les den om døm selv!

 

Anmeldelse: Tine Sundals litteraturblogg - "Fem historier i ett, vidunderlig flettet sammen, på en original og spennende måte"

 

Anmeldelse: Artmesisas verden - "Feelgood fra Spania"

Om prosessen

 

Jeg vet ikke om når ideen til denne boken dukket opp, men jeg snakket om den til noen allerede i 2013. Kanskje var det bare noe jeg hadde drømt.

I mange år modnet ideen og høsten 2016 bestemte jeg meg for å skrive den. 

 

Jeg var sikker på at jeg ville legge handlingen til Spania og dermed ble Madrid og Malaga, to byer jeg kjenner godt, naturlige valg  som kulisser. De første ukene av romanen brukte jeg på å lage plottet og skape livshistorien til alle involverte. Dette var et veldig interessant stykke arbeid og jeg vet utrolig mye mer om hver av dem enn det som kommer frem i boken. Det ga meg mye spillerom i forhold til å definere dem som personer og "forstå" hvorfor de opptrer på den ene eller andre måten.

 

I januar 2017 dro jeg på research i både Madrid og Malaga, og fant frem til  bygningene hvor Oscar "bor" i begge byene. Jeg trålte gatelangs, spiste på gode restauranter som jeg hadde lest meg opp på i forkant og sjekket ut om de var så gode som kritikken sa. Alt for å finne ut om de passet som scner for Oscars opptatthet av mat og vin. 

I Malaga fikk jeg også god kontakt med fakultetsledelsen hvor Oscar "jobber" og ble tatt godt i mot av en av professorene der som fortalte meg mye om livet på universitetet .

I tillegg besøkte jeg baren til Luis flere ganger. En venninne av meg sa etter å ha lest boken at hun mest av alt ville droppe hus og hjem her i Norge og dra til Malaga, drikke vin og danse med Luis. Hun ble nærmest forelsket i mannen.

 

Når jeg skulle definere Oscar og hans "lidelse" hadde jeg mange inspirasjonskilder, men mest av alt ble jeg inspirert av en avisartikkel om en behandlingsform for tvangslidelser. Den såkalte "fire-dagers-metoden" går i korte trekk ut på at pasienter med tvangslidelser blir overeksponert for et behandlingsopplegg over fre dager, i stedet for noen timer nå og da. Denne artikkelen inspirerte meg til å både tillegge Oscar tvangslidelser (skrittelling) og tilknytningsangst, og det definerte også hva som måtte til av naturlige hendelser i livet hans som kunne tilsvare metoden bak  fire-dagers-metoden. Carla er kanskje den som mest av alt blir behandleren oppe i dette, men det er mange andre som har æren for Oscars forvandling.

 

De fire personene som skriver i dagboken har hver sin historie, og jeg brukte lang tid på å definere disse fire personene, skape deres historier og ikke minst taime samspillet i hva de skrev inn i dagboken.

Jeg ønsket å sette fokus på vold i nære relasjoner, og på hvorfor vi er så opptatte av å leve opp til andres forventninger at vi nærmest utsletter oss selv, samt fokusere på deler av USAs innblanding i Latin-Amerika.

Julies historie , som var definert lenge før metoo ble et begrep, fikk aktualitet da fokuset på seksuell trakassering av kvinner tok av utover i 2017. Historien hennes kommer inn under en annen form for seksuell trakassering enn den som hittil har vært mest dskutert under emneknaggen #metoo., men kanskje kan den åpne opp for at vi også kan diskutere seksuell trakassering innenfor ekteskapet?

Både Javiers og Angelicas historie handler mye om å leve opp til forventninger, men spesielt er Angelicas historie et korreks til vår glansede hverdag slik mange presenterer seg selv på Facebook (eller Fakebook, som det også kalles). Er det slik at vi alltid er superlykkelige sammen med de vi legger ut bilder av, eller kan det hende at sannheten er en annen?

Franciscos historie blir en voldelig fortelling fra et Latin-Amerika mange av oss har hørt om, mens som få kjenner virkelig godt til. Det drukner i nyheter som har større geo-politisk interesse (les; passer inn med USAs utenrikspolitikk) og i mellomtiden myrdes titusenvis i en blodig krig om penger. For at ikke Franciscos historie skulle bli for voldsom, valgte jeg å gi ham myke sider også, og mye av det han forteller om kjærlighet tror jeg er viktig å legge seg på minnet. 

 

Når jeg leser gjennom boken nå, har den blitt slik jeg hadde drømt om, og langt bedre enn hva jeg hadde håpet på. 

Kontakt meg:


Facebook: www.facebook.com/forfattergeirsaetre

 

Email: geirsaetre@hotmail.com

 

© Copyright. All Rights Reserved.