Knuste hjerter

Geir Sætre

Forfatter

Om boken

 

Vi møter Edgar Paasche, Eddie blant venner., som ble karakterisert slik av ukebladet  Vi menn da boken ble utgitt: «Sosialt litt tilbakestående, overernært på øl og underernært på damer, en fyr vi er redd altfor mange kan kjenne seg igjen i».

 

Eddie jobber som truckfører og lagerarbeider på sykehusets sentrallager. Han misliker jobben, hater sjefen, er forelsket i sekretæren og synes kollegene er en gjeng med apekatter. Han er kjent, til tider beryktet, for å være direkte og ærlig fyr, og fremstår kanskje som litt ufyselig - kall ham gjerne en drittsekk. Mange hevder han er en smule enkel, mens hans store lidenskap, litteratur, har gitt ham mye kunnskap om viktige sammfunnsspørsmål. 

Den direkte væremåten, som også kommer kvinner til del, gjør at Eddie ikke har særlig draget på det motsatte kjønn. Etter utallige fuktige kvelder på byen ender han som oftest opp alene eller sammen med noen han egentlig ikke har lyst på. 

Eddie er glad i damer, men ikke alle. En gruppe han sliter med er feministene, som han mener stort sett farer med løgn og fanteri, og han bruker enhver anledning til å fremme dette synet. 

 

Mange vil nok si at Eddie er en håpløs fyr, men ved hjelp av gode kamerater, en venninnne fra barndommen, en eldre kvinne og mange uforusette hendelser skjer det noe med ham. Sakte avslører han hvorfor han er slik han er, og man øyner et visst håp for ham. Men er det slik at alle kan endre seg, eller er det slik at noen simpelthen er fortapt?

 

 

Boken, som er spekket med grov humor og røft språk, tidvis også usminkede versjoner av noe som kanskje kan kalles et sexliv, fikk mye omtale da den kom ut. Her er et utdrag:

Bloggen Artmisas verden

 

Telemarksavisa

 

Tines Blogg

 

 

 

Om prosessen

 

For mange år siden tenkte jeg på at jeg skulle skrive noe som var en slags "Bridget Jones Dagbok" for menn, der det var en mann som spilte hovedrollen. Allerede den gang, jeg tror det må ha vært i 2009, tenkte jeg at mannen måtte hete Edgar  Paasche. 

 

Julen 2012 kom jeg på jobb og oppdaget at en av mine mannlige kolleger leste "50 shades of Grey". En kvinnelig kollega av oss begge ønsket å lese boken, men følte ikke at hun hadde tid. Bevisst på at jeg leste mye litteratur spurte hun om jeg ikke kunne lese gjennom boken for henne og brette ned de sidene der det var sexscener, for det var bare sexen hun var interessert i likevel. Jeg slo til og tenkte at det kunne være interessant å lese en så hypet bok.

Noen dager senere var boken ferdiglest og folket spurte meg om dommen. Jeg sa som sant var at det forundret meg at boken var blitt så populær, for språket var flatt, karakterene var Disney-aktige og sexscenene var slik som man kanskje kunne blitt sjokkert over på åtti-tallet. Blant tilhørerne befant det seg en kvinne som åpenbart hadde lest boken og likt den. "Skriv noe bedre selv da, hvis du synes den er så veldig dårlig", sa hun syrlig. Jeg reiste meg fra stolen, så henne rett i hvitøyet da jeg sa "Det skal jeg faen meg gjøre", og så begynte jeg å skrive. Etter en ukes tid hadde jeg en serie på 8 noveller, hver på ca. 10 sider og alle med Edgar Paasche i hovedrollen. Under en høytlesing fikk jeg overveldende respons i form av latter fra de fleste tilhørerne, mens andre mente det var det mest vulgære de noensinne hadde hørt. Det motiverte meg til å fortsette.

 

Når jeg skulle skrive en hel bok var det viktig for meg å fylle den med mer enn bare drikking og sex, og jeg måtte tillegge Eddie egenskaper, holdninger, meninger og humor som gjorde at han ble en helhetlig figur og ikke bare en parodi. Omtrent på samme tiden som jeg jobbet med dette leste jeg en artikkel om en ung mann som nylig hadde sluppet ut av fengsel. Han hadde stivnet i den rollen han ble tillagt tidlig i skoletiden sin, og hadde aldri kommet seg ut av den. Det ene tok det andre og plutselig var den lille gutten blitt stor og fryktet tenåring, som levde på siden av samfunnet og utenfor loven. Det gikk galt til slutt, og historien jeg leste var om en angrende synder som skulle ønske at noen på et mye tidligere stadium hadde sett hvem han egenetlig var og ikke bare den han ga seg ut for å være. Det var en rørende historie, og jeg bestemte meg for at jeg skulle tillegge Eddie noe av det samme som jeg hadde lest om. I tillegg spedde jeg må med noen doser av meg selv, litt av mine kompiser og en dose fri fantasi også.

 

Mange har spurt meg hvorfor jeg skriver en bok om en drittsekk, i en bokverden som ellers domineres av feelgood-litteratur, med vakre kulisser, myke karakterer og massevis av sjarm. En av grunnene til dette er at jeg føler at vi trenger variasjon og vi trenger et friskt pust og et alternativ til våre facebook-perfekte streben. Dessuten så er det noe som fascinerer meg ved de som er drittsekker, og det er hvorfor de har blitt slik. Er de genuint onde i sjelen sin, eller er de også, som oss andre, et produkt av omgivelsene/erfaringer/miljø? Et av de underliggende «temaene» er inspirert av Kirkens Bymisjons motto om at alle mennesker er mer enn bare det du ser, og slik er Eddie også.

 

Jeg ønsket å skrive en bok som skulle være lettlest, full av humor, men med en alvorlig undertone – og ideen var å skrive en bok for alle, men spesielt for menn som ikke leser bøker (i alle fall ikke skjønnlitteratur som IKKE er krim). Jeg er inspirett av hva Jeff Kinney har klart å få til med «En pingles dagbok»-serien, der han har klart å skape lesehester av folk med lesevegring. Når jeg derfor skulle «fange» menn, måtte det være med en mannsperson i hovedrollen som mange enten kunne kjenne seg selv igjen i, eller relatere til en kompis/kollega de har hatt. Foreløpige tilbakemeldinger tyder på at jeg har truffet på disse punktene. Jeg tenkte også at den burde inneholde røft språk og mye humor, slik det ofte er i mannsdominerte miljøer.

 

 

Den første boken om Eddie kom ut i et opplag på to tusen bøker, og jeg solgte vel halvparten av dem. De andre boken om Eddies ville liv er ventet sommeren 2019.

Kontakt meg:


Facebook: www.facebook.com/forfattergeirsaetre

 

Email: geirsaetre@hotmail.com

 

© Copyright. All Rights Reserved.